top of page

A Madarak Konferenciàja

Jelenet a perzsa miniatűrből A Madarak Konferenciája (The Conference of the Birds) címmel A búbos banka (jobbra) útba igazítja a többi madarat a Sufi úton.

A Madarak Konferenciája, vagy A Madarak Beszéde (Perzsául: منطق الطیر‎‎, Manṭiq-uṭ-Ṭayr, vagy: مقامات الطیور Maqāmāt-uṭ-Ṭuyūr; 1177) egy hosszú vers, mely körülbelül 4500 sorból áll. Szerzője: Farid ud-Din Attar, aki Attar of Nishapur néven is ismert.

 

A versben a világ madarai gyűlnek össze, hogy megválasszák a királyukat.

A búbos banka - a legbölcsebb mind közül - azt mondja, hogy keressék meg a legendás Simorgh-ot, (ez a madárfajta a nyugati Főnix - szel azonos).

A búbos banka a madarak vezetője. Minden madár egy emberi hiányosságot testesít meg, amelyek nem engedik az embereket eljutni a megvilágosodás útjára.

Amikor a harminc fős madárcsapat végül megérkezik a Simorgh otthonának területére , egy tavat találnak, melyben saját tükörképükre lelnek.

Amellett, hogy ez a vers az egyik legbecsesebb a perzsai költészetben, a mű a si - morgh kifejezést állitja középpontba, melynek perzsa jelentése: harminc madár. A Simorgh madár fajta az iráni kultúra egyik szimbóluma, melyet gyakran megtalálni a sufi irodalomban.

 

It was in China, late one moonless night,

The Simorgh first appeared to mortal sight –

He let a feather float down through the air,

And rumours of its fame spread everywhere;

bottom of page